Kripto Para Piyasası Büyürken Türkiye’den ve Diğer Devletlerden Beklentiler de Artıyor!

Blockchain teknolojisi ile ambalajı değişen ürünlerin yeniden ilgi görmesi gibi hemen her sektörde blockchain tabanlı bir girişim, bir çalışma başlatıldı. Kimisi arabaların verilerini blockchain’e taşıyor, kimisi yorumla coin kazan fikriyle internet alışkanlıklarına yenilik getiriyor, kimisi global sağlık verilerini blockchain’e taşıdığımızda çok daha hızlı ve doğru kesin bilgiyle hastaya müdehale fikri ile farklı yaklaşımlara eğiliyor.. daha niceleri olacak, çoğu şuan finans odaklı projeler olmasına rağmen e-ticaret, içerik oluşturma, bilgi paylaşımı, raporlama, yapay zeka, ücretsiz wifi ağı, hatta hukuk yani değiştirilemez hüküm verme girişimi dahi mevcut. Tabi şunuda not etmek gerekiyor şuan bir çoğu henüz fikir ve yatırım toplama aşamasında yani ICO yaparak sadece vaadleri ile ürettikleri token veya coin’i dağıtarak yatırım topluyorlar. Bu durumda projelerin bir kısmı ileride ya başarısız olacak yada kendini kanıtlayarak globalde hizmete girecek. Şimdi bildiğimiz tüm hizmetler, sektörler yeni bir teknoloji blokzincir ile tekrar revize edilirken, henüz devletler daha kripto paralar konusunda hala bilgi toplama aşamasında.

2018’de Türkiye’nin de aralarında bulunduğu G20 ülkeleri için finansal düzenlemelerin koordinasyonunu sağlayan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), birçok G20 ülkesinden gelen bitcoin, xtremcoin gibi kripto paraların küresel finans hacminin sadece %1’ine denk geldiği için bir risk oluşturmadıklarını ve yeni regülasyonlar yerine mevcut finans düzenlemelerinin gözden geçirilmesini uygun gördü. Daha çok kara para aklama problemlerine dikkat çekilmeye çalışıldığını gördüğümüz kripto para piyasası kullanılan teknoloji ile sahte paraların önüne geçerken, ikiz para piyasasını da bitirecek. Bu tür dikkat çekmeler sürekli piyasanın nabzını kontrol etmek ve alım satımları izlemek için yapılıyor.

Şimdi,

1 blockchain teknolojisini kullanarak proje üreten girişimciler var,

2 bu projelere yatırım yapan yatırımcılar,

3 girişimci ve yatırımcı arasında ki köprü kripto para platformları (market – borsa) var.

Bu üç sac ayağı için güven ortamını sağlamlaştırması beklenen devletler blockchain’i anlamaya çalışırken henüz kripto paraları nasıl konumlandıracaklarını bilemiyorlar. Birde hepsinin dışında kripto para piyasasını kontrol etmek isteyen güçler var.. İşte bu noktada ufak bir örneğini G20-2018’de görüyoruz, devletler konuşmak ve ortak karar almak istiyor çünkü bu teknoloji ve merkezsiz bir yapının nereye gittiği, ileride ne durumda olacağı tam kestirilemedğinden dolayı birlikte karar alınması, regulasyonların oluşturulması çok önemli fakat piyasa henüz çok küçük bırakalım biraz daha büyüsün sıkıştırmayalım diyorlar.. Tabi bunu diyen kim? FSB başkanı! Hayır ordan bakmayalım İngiltere Merkez Bankası başkanı, evet burdan bakmak daha doğru olacaktır.

Kripto para piyasasının en büyüklerinden olan bir firma tam izne sahip olarak tüm EU ülkelerinde hizmet veriyor. Kaldı ki merkezi İnglitere.. Yine ingiltere’nin en büyük bankalarından Barclays Coinbase ile anlaşma yapıyor vs… genel değelendirmeyi size bırakıyorum. Ayrıca şunuda ek olarak belirtelim ripple xrp, ethereum, bitcoin gibi kripto paralar en büyük tehditi dolar için oluşturuyor. Bugün kripto para piyasası 300 Miyar doların üzerinde..

Her nekadar Çin yasaklamalar yapsada Binance piyasanın en büyüklerinden ve en çok token işlemi yapan platformlardan, ABD regulasyonlar getirmeye başlarken bir çok bankasının kripto paralar üzerine patentler alıyor, anlaşmalar yapıyor en büyükler arasında Coinbase platformunuda sürekli gündemde görüyoruz, Avrupa‘da yine en büyüklerden Bitstamp’ın merkezi ve bir çok ülkede kayda değer regulasyonlar ortaya çıkmaya başladı. Sonuç olarak Türkiye‘nin regulasyonlar konusunda daha hızlı çalışması bu alanda hizmet veren Xtremcoin, BTCTurk, Paribu gibi firmaların tedirginliklerini ortadan kaldıracak bir takım adımlar atması gerekiyor.

Not: Xtremcoin’i henüz alım-satım işlemlerine açmadık fakat üye olarak platformu gezebilir, bize geri bildirimde bulunabilirsiniz. Sadece cüzdan tarafını aktif olarak kullanabilir, transfer testleri yapabilirsiniz. Türkiye için en iyisi olmasını hedefleyerek geliştiriyoruz, yakın zamanda bilgi mailleri ve haber bültenleri ile açılışımızı duyuracağız. Sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Your email address will not be published.