
Muhtemelen hep aklınızdaydı e-ticaret ve birgün internetten ürün satmak için bir girişimde bulunacaktınız fakat nasıl ve ne şekilde yapacağınızı bilmiyor veya nelerle karşılaşacağınızı kestiremediğinizden hiç adım atamadınız. Bugün bu yargılarınızdan kurtulmanızın vaktidir. Özellikle Türkiye’de son yıllarda teknoloji, internet hızı, yaygın internet kullanımı, akıllı telefon ve cihazların artması ile e-ticaret sektöründe 3-5 büyük oyuncunun yanı sıra küçük esnafında bir müşteri kitlesi yakalayabileceği aşikardır. E-Ticaret sektörü büyütken sizde ürünlerinizi internetten satmak için kendi e-ticaret sitenizi açmak için geç kalmayın ver artık düşünmek yerine girişimde bulunun.
Evet kendize ait bir eticaret sitesi açmak düşündüğünüz kadar zor değil. İhtiyacınız olan satacak ürün, fatura kesebilecek bir şirket, sitenizi temsil edecek bir alanadı .com, hosting, yazılım, müşteri ve son olarak özgüven, hepsi bu.
Kısmen konuyu çok çok kısa özetlesekte e-ticaret sitesi açmanız için gerekenler gerçekten bu kadar. Biraz konuyu detaylandırıcak olursak gerekli adımlar ve masraflar şöyle:
- Şirket kurmak: Öncelikle bir vergi levhası sahibi olmanız ve fatura kesebilmeniz çok önemli bunun için şahıs şirketi dahi açsanız sizin için yeterli olacaktır. Yaklaşık maliyetiniz 2000 TL kadar olacaktır. Aylık 150-250 tl arası birde muhasebeci maliyetiniz olur.
- Alanadı .com yani sitenizin adresini almak ihs.com.tr , isimtescil.net gibi sitelerden yıllık ödesi olan alan adınızı 8-10 dolar arası değişen bir maliyetle alabilirsiniz.
- Hosting ise sitenizin barındırılacağı yani kurulumun yapılacağı yerdir. Hosting ödemeleride genelde yıllık veya aylık olmaktadır. İlk etapta size bir hosting yeterli olabilir fakat işiniz büyümeye başladığında veya en başından büyük başlayacaksanız, büyük başlamayı şöyle ölçebilirsiniz eğer 3bin-5bin ürüne sahipseniz siz bir hosting değil bir sunucu almanız ileriye yönelik bir yatırım olacaktır. Hosting için yıllık 400-500 tl, sunucu için ise aylık 200-300 tl civarında bir masrafınız olacaktır.
- Yazılım aşamasında bir kaç seçeneğiniz mevcut, dilerseniz açık kaynak kodlu yazılımlarla kendiniz deneme yanılma yöntemi ile ücretsiz e-ticaret sitesi kurmaya çalışabilirsiniz, hazır e-ticaret paketi satışı yapan firmalardan paket satın alabilirsiniz veya açık kaynak kodlu yazılımların hizmetlerini sağlayan profesyonel hizmet tercih edebilirsiniz.
Yazılım aşamasında yardımcı linkler
- Ücretsiz E-Ticaret Sitesi için: PrestaShop
- Hazır E-Ticaret Sitesi Paketleri için: Bilginet.com.tr , ticimax.com *(Paket fiyatlarının yıllık olduğunu unutmayınız.)
- Profesyonel hizmet için Geliyoo E-Ticaret ‘i tercih edebilirsiniz. Tek seferlik kurulum hizmet bedeli haricinde ek bir ücret ödemeden ömür boyu size ait bir eticaret sitesi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca çok hızlı ve anahtar teslim tüm ayarları tamamlanarak e-ticaret sitenizi teslim alırsınız. Ör site: mysilvers.com
Bundan sonraki aşamada sosyal medya aracılığı, internet reklamları, google adsense reklamları derken siteniz yavaş yavaş müşteri kazanmaya başlayacak. Özellikle şu sıralar baya popüler olan instagram üzerinde ciddi bir satış ve alışveriş imkanı sağlanabiliyor. Muhtemelen sizinde zaten ürünleriniz var, instagram’da da hatrı sayılır bir takipçi kitleniz var ve e-ticaret sitesi nasıl açılır diye araştırma içindesiniz. Instagramın ömrü belki çok uzun değil ama size ait kendi eticaret sitenizi açarsanız Türkiye’nin heryerine açılmış hatta dünyaya açılmış bir dükkanınız olacak ve tamamen size ait olacak. Ticaretinizi riske etmemek için özellikle instagram veya facebook ya da farklı bir alanda takipçilerinize ürünlerinizi tanıtıyor whatsapp üzerinden sipariş alıyorsanız en kısa sürede kendi eticaret sitenizi açmalısınız.
E-Ticaret sitesi açmaya hala karar veremediyseniz Geliyoo E-Ticaret ekibine hemen ulaşabilirsiniz. Ayrıca eticaret konusunda farklı detaylara değinilen yazıları inceleyerek fikir edinebilirsiniz.
E-Ticarete atılan girişimcilere şimdiden başarılar..