
Geliyoo’yu garajda geliştirmesek de on senelik bir çalışma sonrasında Hakan Atabaş ve Fatih Arslan olarak 2010 yılında kurduk. Projenin uzun zamandır alt yapısı hazırlansada, isim çalışmalarından sonra “Geliyoo” üzerinde karar kılınması ile www.geliyoo.com olarak online yayına açtık. “ yeni bir teknoloji ‘Geliyoo’ ” sloganı ile Türkiye’nin arama motorunu geliştirmek için bu girişim projesini hayata geçirdik.
Geliyoo, internette bireysel, kurumsal ve kamunun bilgi güvenliğini sağlayan, Türkiye’ye prestij kazandıracak, Türkçe dil yapısına uyumlu.. Türkçe anlayan akıllı robot teknolojileri projesidir.
Yani,
Kullanıcıyı izlemeyen ve izlenmesine engel olan, Türkiye’yi kendi arama motoruna sahip 6. Ülke konumuna yükselten, Türkçe aramalara daha net cevap veren bir arama motoruna sahip olurken, sesli Türkçe komutlar ile hayatı kolaylaştıracak bir teknoloji geliştiriyoruz.
Geliyoo’nun çıkış hikayesi; İnternet söz konusu olduğunda arama/bulma ihtiyacı her zaman vazgeçilmez olarak karşımıza çıkıyor ve web sitelerinin bulunabilmek için arama motorlarına duyduğu ihtiyaç her geçengün daha da artıyor. İnternet sektörünün en önemli gelir kaynağı olan online reklamlardan en büyük paydayı yine arama motorları alıyor. Ülkeleri tarafından desteklenen arama motoruları parmakla sayılabilecek kadar az. Amerika’da Google, Bing, Yahoo, Rusya’da Yandex, Çin’de Baidu gibi arama motorlarına rakip yerli milli bir arama motoru olması hedefi ile “Geliyoo” projesi üzerinde 8 yıldır çalışılmakta ve web sitemizi aktif tuturak, yayına açık olmayan gerçek sistemin geliştirilmesine devam etmekteyiz.
Marka ve İsim; Geliyoo ismi rastgele seçilmiş bir isim değildir. İsim seçimimizdeki sebeplerden bir tanesi Türkçe’de en çok kullandığımız kelimelerden birisi olmasıdır.
Geliyoo kesinlikle google, explorer veya bir başkası örnek alınarak, ilham alınarak bulunmuş bir marka, isim veya tasarım değildir. Geliyoo türkçemizde en çok kullanılan kelimelerden biri olan gelmek fiilinden türetilmiştir. Kelime anlamı olarak da ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir fiil çekimidir. İnternet kullanımına baktığımızda ise gelmek fiilimiz genelde r harfi kullanılmadan yazı veya sözlü kullanımda yer buluyor, ayrıca vurgu yapılmak istendiğinde sondaki o harfleri çoğaltılıyordu, bu analizimizde ise üç o abartılı görülürken iki o yerinde bir kullanım olur diye düşündük, vurgu ve fiili ifade etmek için yeterli olan iki o kullanarak markayı oluşturduk. Bunları birarada düşündüğümüz zaman aklımıza arama motoru denildiğinde çift o kullanımını standartlaştırmak geldi, yani google’da, yahoo’da da çift o vardı bizde çift o’yu kullanarak arama motorlarında bir standart oluşturmak istedik. Bizden sonra çıkan arama motorlarında da çift o’nun kullanıldığını göreceksiniz. En yakın örneği iran arama motoru yooz’dur.
Ek olarak, anasayfa logomuzda herkesten ayrı olarak tam markayı (kelimeyi) kullanmak yerine farklı olarak tek baş harfi kullanmayı tercih ettik. İlerleyen zamanda teknoloji girişimlerinde daha çok “yoo” uzantısını ve çift o’yu göreceğinizden eminiz. Şunu ifade edebiliriz ki bu akımın başlamasında Geliyoo’nun öncülüğü söz konusu. Ayrıca kelime ve harf analizlerinde o harfi bereketli ve romantik bir harfmiş, markalar arasında yapılan araştırmada böyle bir sonuç çıkıyormuş bunu da sonradan öğrenmiş olduk 🙂 .
Teknoloji ve Altyapı; Geliyoo’yu geliştirirken çokça script, yazılım denedik, kullandık çöpe attık. Sildik, baştan başladık. Evet yazılım sektöründe Hindistan ilk akla gelen ülkelerden biri ve hemen hemen tüm Hintli arkadaşlarım yazılım konusunda tecrübeli. Bizde ilk olarak Hindistanlı bir şirketin beğendiğimiz çalışmaları ile deneme çalışmalarına başladık, fakat api ile diğer arama motorlarından veri çekerek kendimize ait bir veri oluşturamaz, ve böyle bir yapı ile yerli veya milli denebilecek Türkiye’nin sahiplenebileceği bir arama motoru gelişmesinin mümkün olmadığına karar verdik.
Uzun zamandır Geliyoo’nun şuanda gizli tuttuğumuz yapısı üzerinde çalışıyoruz ve bu yapıyı henüz online olarak açmadık veya yayınlamadık.
Gerekli altyapı yatırımı gerçekleşmesi halinde Geliyoo’nun gerçek sistemi aktif yayına alınarak GeliyooBot’larımız indexleme işlemi aktif hale gelecek ve kendi verilerimizi oluşturmaya başlayacağız.
Ayrıca geliyoo.com’da sürekli olarak değişiklikler yapıyoruz, bunun nedeni sadece sitemizi aktif tutmak. 2010 yılından bugüne sürekli farklı yazılımların testlerini gerçekleştirdik fakat son olarak arama motoru için baştan başladığımız yazılımı gizli yürütmeye çalışıyoruz kodları lisansladığımızda online olarak çalışmayı sunacağız.
Arama motoru sürekli olarak güncellemeye muhtaç bir sistemdir, sürekli altyapıda ve arama algoritmasında güncelleme yapmanız gerekir, bu bir çok temel nedene dayanıyor, açıkların kapatılması, arama sisteminde kullanılan yazılımların güncellemesi, sunucu ve ek modül güncellemeleri gibi. Bu nedenle gerçek sistemi yayına açmamız hem maddi olanaklara, hem personel gücüne hem de devlet desteğine bağlı. Bunun için bir tarih veremiyoruz fakat gerekli destek gelirse kısa sürede yayına açabiliriz.
Son not; Ülkemize hem ekonomik hem teknolojik çok katkısı olacak olan yerli arama motoru için siyasi yargılarımızdan, ayrışımcı düşüncelerden, veya korkularımızdan kurtulmamız gerekiyor. Devlet destekli arama motoru olursa bizi mi izleyecekler gibi düşünmemeleri gerektiğini ifade etmek gerekir.
Bilinmeli ki şu anda zaten izlenmekte ve gizlenecek herşeyimizi açık şekilde kayda geçen diğerleridir ve her biri kendi devletlerince desteklenmektedir.
Son olarak, Geliyoo arama motoru internet ortamında veri güvenliğini koruyarak, gerçek bilginin kısıtlanmadan kullanıcıya ulaştırılmasını sağlayacaktır. Geliyoo’nun bir marka değeri olduğunu ve gelecekte Türkiye’de bir arama motoru olacak ise bunun da Geliyoo olacağına inanarak yolumuza devam ettiğimizi bilmenizi isteriz.